Când mirele va fi luat
Autor: Gili Indrie  |  Album: fara album  |  Tematica: Diverse
Resursa adaugata de resursecrestine in 05/03/2012
    12345678910 9.69/10 X
Media 9.69 din 13 voturi

   Dacă aș fi trăit acum 2000 de ani, în Israel, aș fi fost într-o mare încurcătură.
  Pe de-o parte mi-ar fi plăcut de Ioan Botezătorul - profetul deșertului, care atrăgea ca un magnet masele de oameni spre pocăință și botez. Vocea lui, mesajul pătrunzător și convingător, stilul de viață cu multe ingrediente ascetice, simplitatea și impactul vieții lui erau electrizante. Oamenii lăsau comfortul și siguranța satului și a cetății ca să meargă departe în pustiu pentru a-i asculta mesajul pocăinței și pentru a fi botezați.
  Pe de altă parte, în scurt timp, a apărut Isus din Nazaret - profetul satelor și cetăților, care fascina și El masele cu mesajul Său pătrunzător și convingător, cu semnele și minunile care însoțeau lucrarea Sa. La chemarea Sa unii și-au lăsat afacerile și familiile și au mers după El peste tot.
  Numai că diferențele între stilul de viață al lui Ioan și al lui Isus erau diametral opuse.

   Dacă aș fi trăit acum 2000 de ani, în Israel, aș fi fost într-o mare încurcătură.
 Nu aș fi știut pe care să-l urmez!
 Ioan trăia izolat de oameni, ținea o dietă vegetariană, avea perioade lungi de post și rugăciune.
 Isus trăia printre oameni, mergea la petreceri date de oameni cu reputație îndoielnică, îi plăceau "băile de mulțime".
 Ioan era îmbrăcat auster, Isus era îmbrăcat ca toți ceilalți.
 Ioan era drastic și clar în ceea ce privește faptele ce vin în urma pocăinței și nu permitea fariseilor să se boteze doar de dragul de a scăpa de mânia viitoare.
 Ioan atrăgea masele, Isus atrăgea masele. Amândoi erau fascinanți și atât de ... diferiți!

   Ucenicii care îl urmau pe Ioan au sesizat aceste diferențe și, câțiva mai hotărâți au venit la Isus ca să-L întrebe direct: "De ce noi și Fariseii postim des iar ucenicii Tăi nu postesc de loc?"
 La ce răspuns s-or fi așteptat ei?
 Cred, cu siguranță, că răspunsul lui Isus i-a lăsat fără muniție ulterioară, mai ales că El a început cu o contraîntrebare: " Se pot jeli nuntașii câtă vreme este mirele cu ei? "
       Ce lunecoase sunt comparațiile!
 Unii trăiesc lejer, petrec, se bucură - sunt ca la nuntă!
 Alții se înfrânează, postesc, stau în solitudine, în tăcere, meditație și rugăciune.
 Unii sunt în faza vieții în care viața este ca o nuntă. Este vremea celebrării și bucuriei.
 Dar, alții sunt în etapa vieții în care ea este ca o înmormântare. Este vremea plânsului și jelitului.
  "Vor veni zile, când mirele va fi luat ... și atunci vor posti."

   Istoric, trăim acele zile. Mirele a fost luat, dar va reveni.
 Sfinții din trecut au înțeles că perioadele de veselie și cele de întristare se succed în viață - cu voia sau fără voia noastră. Ei au gândit că drumul spre sărbătorile frumoase trece prin deșertul abstinenței, al postului, al nevoințelor. Așa că au stabilit o practică prin care - înaintea marilor sărbători, Nașterea și Învierea Domnului, să-și purifice sufletul și trupul printr-o căutare intenționată și intensă a lui Dumnezeu.
 Am intrat în postul Paștelui.
      Vrei o altfel de sărbătoare a Paștelui?
 Ce ar fi să învățăm de la sfinții din trecut și să punem mai multe zile de post la dispoziția lui Dumnezeu?
 Din păcate luna Martie, cu sărbătorile ei lumești, are toate șansele să saboteze intențiile bune.
 Vei avea curajul să iei post de la internet, fotbal, facebook, sms-uri, jocuri ...?
 Vei avea curajul să spui "nu" la oferte de chefuri și petreceri, la atracția etichetelor pe care scrie "sales" sau "reducere mare"?

   Vei avea inițiativa și curajul de a spune prietenei sau prietenului tău să vă luați din zilele voastre de întâlnire ca să vă întâlniți fiecare numai cu Prietenul de sus?
 Vei avea curajul să dai tonul în familia ta ca să le spui copiilor că toată familia se pregătește anul acesta altfel pentru sărbătoarea Paștelui?

   Vei avea curajul să stai mai puțin în fața oglinzii?... care-ți tot spune că "nu ești destul de frumoasă, că ești grasă, că ai pistrui și coșuri, că freza nu-ți stă bine " și să te uiți mai mult în oglinda de Sus, care-ți tot spune că ești aleasă și preaiubită, că ai o frumusețe nepieritoare, că pistruii și coșurile sunt trecătoare, că sufletul tău este veșnic și iubit cu o iubire veșnică de Mirele care a fost luat, dar care va reveni ... curând!!!

    Să-L așteptăm cum se cuvine!

da,Ioan si Isus sunt personaje si comportamente diferitedar si cu misiuni diferite.Fascinant in aceasta situatie este pt unii[deloc fascinant,dar pentru mine da,de ce au plecat ucenicii lui Ioan la domnul Isus,pentru ca Ioan era numai ''vocea ''trimisa de Tatal ceresc pecind Isus era si este ''DRAGOSTEA"'\tatalui ceresc,ioan era doar postasul vestei cele bune iar isus este vestea cea buna .Multumesc pentru acestarticol,fiti binecuvintat.
Adăugat în 05/03/2012 de sanda_tulics
Ioan Botezătorul este cel mai fascinant personaj uman pentru mine (și pentru Altcineva - Luca 7:28a) , iar relația dintre el și Isus are o dinamică specială - de vis, extrem de rar întâlnită între doi lideri mari și contemporani.
Uimit și întărâtat sunt acum, când se apropie Paștele, de modul subtil în care entitățile spirituale potrivnice lui Dumnezeu sabotează sistematic și viclean (prin influențe și presiuni comerciale, rețele de socializare și tentații media) inițiativele firave ale sfinților în a-și pregăti și curăți sufletele pentru Înviere.
Adăugat în 05/03/2012 de TM50GILI
Din cate stiu eu la pocaiti nu exista "postul Pastelui" iar postul este cu totul altfel decat la ortodocsi! Pocaitii tin post negru si nu mananca salam de soia sau oua vegetale. Este trist sa vad cum "sfintele traditii" bat la usa pocaitilor! Dar... si aceste lucruri TREBUIE sa se intample (cum ne spune Cuvantul) si sunt ingaduite de Domnul cu un scop clar! Insa cine are urechi sa auda si sa vegheze, tinand ce a primit ca sa nu isi piarda cununa ratacind pe carari straine, dupa traditii straine si obiceiuri... imprumutate de la alte religii! (cum ortodocsii au "imprumutat" multe traditii, de ex. din mitologia greaca, unde erau tot felul de dumnezei falsi)
Adăugat în 06/03/2012 de cst179
am citit si eu acest pasaj ! am ramas uimit insa cand am vazut ca este scrie despre postul de la facebook,footbal,sms,jocuri ! Domnul Isus sa ma ierte,nu vreau sa ma dau mai neprihanit ca altii,ca nu sunt...dar oameni, VENITI-VA IN FIRE ! ce lucruri banale!!! cum adica post de la facebook? nu exista asa ceva ! cand Hristos intra in viata unui om asta nu e o problema ! postul de la anumite lucruri...pff... !parerea mea este ca un crestin nici nu are voie sa aibe facebook !care este atunci diferenta dintre lume si Biserica lui Hristos? cand Dumnezeu m-a mantuit ,am vrut sa arunc PC-ul pe geam,dar m-am calmat ,am smuls toate cablurile si l-am mutat in alta camera !!!
Cand va veni Mirele,nu cred ca ne va gasi pe toti pe genunchi,sau stand in Cuvant,dar ceea ce trebuie sa ne impulsioneze este starea inimii ! La venirea Domnului inima ta si a mea sa fie gasita ca una care astepta si care vegheaza mereu !!!"Sa fiti ca niste oameni care asteapta pe Stapanul lor"
Adăugat în 10/03/2012 de Lazarul
Fiecare denominatiune crestina are "traditia" - obiceiurile ei "sfinte" cu privire la practicarea postului.
Unii au cladit ziduri groase imprejurul traditiei lor ca nu cumva sa aiba loc transferuri sau imprumuturi nesanatoase si periculoase. Unii cred ca numai ale lor sunt biblice in timp ce ale altora sunt nebiblice si trateaza cu superioritate celelalte perspective si practici. Dar si noi, pocaitii, avem traditii nescrise (noi le spunem randuieli) pentru care nu avem suport biblic; cu toate acestea suntem primii care aruncam cu piatra in altii! Si apoi, daca ceva este folosit gresit de catre cineva (crestin sau pagan) ar trebui sa nu ne mai folosim de acel lucru?
Adăugat în 12/03/2012 de TM50GILI
"Inima este nespus de inselatoare si de desnadajduit de rea" spune Domnul prin profetul Ieremia. Postul, ca disciplina spirituala vizeaza aducerea trupului si orientarea sufletului spre realitatile ceresti. Mediul in care ne traim viata este impregnat si agresat zilnic de realitatile iluzorii pamantesti. Postul creaza oportunitati de a iesi din aceasta plasa de desertaciuni si a respira aerul rarefiat si proaspat al inaltimilor ceresti. In timp ce postul standard (abstinenta de la hrana si/sau apa) ne ajuta la prinderea frecventei pe care emite cerul, postul personalizat (abstinenta de la lucruri bune care tind sa ne acapareze inimile) permite ajustarea inimii pentru a capta si a se ajusta la mesajul de sus.
Abordarea personalizata a postului mi se pare esentiala in a contracara tendintele inimii de a se autoinsela crezand ca daca nu facem unele lucruri, ca altii, atunci noi suntem mai buni sau de a crede ca daca un lucru este bun atunci nu este periculos sau nu creeaza dependenta.
Cand eram mic ma intriga faptul ca o sora mai in varsta, desi postea des, nu puteam vedea vreo schimbare la ea: limba ei ramanea ascutita si aspra si inima impregnata de rautate si amaraciune. Unele tipuri de post sau discipline spirituale sunt ineficiente pentru unele tipare pacatoase.
Daca crede cineva ca postul de la facebook este ceva banal, rog pe cei care au cont de facebook, sa-i raspunda fratelui nostru, Lazarul.
Adăugat în 12/03/2012 de TM50GILI
Sunt dispute pline de ura si venin sau''uimit si intaritat'',hm,cui foloseste asa ceva?daca in felul acesta se discuta pe marginea subiectului de mai sus,n-am niciun amestec in aceasta treaba murdara si comentarii rau intentionate,lipsite de toleranta,intelegere si eleganta crestin civica.Tuturor doresc pace.liniste,intelepciune si infrinarea firii care-si face de cap.
Adăugat în 25/03/2012 de sanda_tulics
Statistici
  • Vizualizări: 3722
  • Export PDF: 2
  • Comentarii: 7
  • Gramatical incorect
  • Cu diacritice
  • Conținut complet
Opțiuni